Медоноси
Еводия
Image Еводията е ново за нашите геогравски ширини разстение. Известно е като силен медонос и постепенно намира широко приложение в България. Все повече и повече пчелари го засаждат и в скоро време ще очакваме реални показатели за медоносните му способности.
 
Липа
ImageВисоки дървета, разклонени с гъста корона. Листата са последователни с неправилна сърцевидна форма. Цветовете са събрани в увиснали съцветия. Съцветията на дребнолистната и среднолистната липа са дребни, обикновено са 5-7, дори до 15 цветчета, а на едролистната 2-5 едри цветчета. Дребнолистната липа цъфти най-късно към средата на лятото – след едролистната и сребролистната.
Продължава...
 
Акация
ImageБялата акация е силно медоносно растение, добивът от нея може да достигне до 66 кг от декар. Цъфти около 3 седмици давайки обилно нектар. При много високи температури и върху бедни почви отделя по- малко нектар. Медът е първокачествен, прозрачен с приятен, мек аромат и висока концентрация на плодова захар, поради което кристализира бавно. Кристализиралият мед е бял на цвят.
 
Рапица
ImageИкономическото значение на маслодайната рапица непрекъснато нараства в резултат на увеличеното и търсене на европейския и вътрешния пазар. Тя може да се нарече растение на бъдещето. Значението й непрекъснато нараства и в резултат на увеличаващите се потребности от растителни масла и белтък както за животните, така и за хората.
Продължава...
 
Фацелия

ImageФацелията е известна като растение-медонос. Притежава тънък нежен мирис и привлича пчелите.  Тя е едногодишно тревисто растение.  Пчелите посещават фацелията през целия ден. Меда на фацелията е почти безцветен  или  светло-зелен. След кристализацията - бял. Медът в гнездото не кристализира, поради което е добър за презимуване на пчелното семейство.

 


 
Лофант

ImageСемената на лофанта се засяват в сандъчета на дълбочина 0.5см.покрити с полиетилен в началото на м. март.до една седмица поникват,след месец се пикират подобно на разсад /домати/.В края на април се засаждат на редове.Разстоянието от ред до ред е60-70см.,от корен до корен 25-30см.Разтението е многогодишно на един корен има по70-80,двадесет см.класа.Цъфти от юли до октомври включително.Пчелите полудяват,не е придирчиво към почви но за да отделя нектар трябва да се полива.Освен като медонос разтението е и билка с изразен анасонов аромат и добри лечебни качества.